Blog alle artikelen

Dagelijkse dingen

Telefoneren

Telefoneren is in frankrijk een vak apart. Het begint vaak met een meerkeuze menu wat niet altijd even duidelijk is. Bellen met een overheidsinstantie, met een zorginstelling, met de verzekering…kies 1, kies 2, kies 3, ….

Heb je eindelijk een medewerker aan de lijn, spreken ze alleen maar frans, vaak ook nog met een lokaal accent, en met bijzonder weinig bereidheid om “de buitenlander” te helpen.

Sommige instanties hebben een engelstalige lijn, daar krijg je een medewerker aan de lijn die engels spreekt met dat charmante franse accent en een beperkte woordenschat, waardoor je er nog steeds niets aan hebt.

Ik had Finse klanten waar het internet niet werkte. Ik had bijzonder veel overredingskracht nodig om de telefoniste zo ver te krijgen dat ze me doorschakelde naar de technische dienst. De technicus was zeer vriendelijk en behulpzaam, maar mocht zelf geen afspraken plannen. De technische dienst kon langs komen, maar kon geen tijd inplannen, alleen een dagdeel. Handig was wel dat ik mijn mobiele nummer kon doorgeven, dan zou de technicus mijn bellen zodra hij bij de voorgaande klus wegreed. Dat wist de technicus alleen weer niet, dus die stond voor een dichte deur. Gelukkig belde hij toen wel, en hebben we alles samen op kunnen lossen.

Op Vakantie naar frankrijk met de auto

Vakantiedrukte, tolwegen en milieuzones

Controleer voor vertrek naar Frankrijk uw auto

Er is niets vervelender dan met pech langs de weg te belanden. Controleer voor vertrek in ieder geval de bandenspanning, het oliepeil en de airconditioning. Je kunt natuurlijk nog beter uw vakgarage een vakantiecheck laten uitvoeren. Een abonnement afsluiten met de Wegenwacht is ook een goed idee.

Koop voor vertrek een tolbadge

De meeste snelwegen in frankrijk zijn tolwegen, aangegeven met de blauwe borden Péage. Je kunt bij de tolwegpoorten met een creditcard betalen. Contant kan ook, let op de borden boven de voorsorteerstroken. Ook kun je een tolbadge te kopen. Tolbadges zijn verkrijgbaar via de website van de ANWB. Met het gebruik van de tolbadge gaan de slagbomen automatisch open kun je gebruik maken van aparte rijstroken bij de tolpoorten waardoor u veel tijd bespaart bij drukte op de wegen zoals op zwarte zaterdag.

Medische zaken

Plotseling kiespijn, door je rug gegaan… Hoe vind je snel een beschikbare tandarts of dokter? Wat een opluchting als je dan mijn telefoonnummer bij de hand hebt! Ik maak een urgentie afspraak en blijf aan de lijn tijdens het consult.

Je medicijnen zijn op, hoe leg je het uit bij de apotheek? Bel me even, samen komen we er wel uit.

In Frankrijk werken huisartsen alleen of met meerdere artsen samen in een Cabinet Médicale. Soms hebben ze een baliemedewerker, maar vaak ook niet. Artsen beantwoorden dan zelf de telefoon. Sta niet raar te kijken als ze dat ook tijdens een consult doen!

Alarm nummers

Voor noodgevallen kun je de volgende telefoonnummers gebruiken. Voor minder urgente meldingen kan ik de locale politiepost voor je bellen.

112: Dit is het europese alarmnummer. Het kan in alle landen van de Europese Unie gebruikt worden. Er wordt verbinding gemaakt met een alarmcentrale in de buurt van waar je bent. Een medewerker zal vragen stellen over de reden van de alarmering. Vervolgens zullen de hulp diensten van Brandweer, Ambulance of Politie ingeschakeld worden. De melder dient zijn of haar gegevens door te geven of moet aan de lijn blijven voor verdere assistentie. Het bellen van 112 is vrijwel altijd mogelijk. Ook met mobiele telefoons zonder beltegoed of bereik met de provider

17: Police. Dit nummer van de “Police Nationale” is uitsluitend voor noodsituaties betreffende ongelukken, inbraken, agressie en verstoring van de openbare orde.

15: Ambulance. In Frankrijk heet deze dienst SAMU. In geval van medische urgentie bel je in frankrijk eerst een huisarts. Indien deze niet bereikbaar is bel je de SAMU. Deze ambulancedienst kan vaak al ter plaatse zorgassistentie verlenen en je indien noodzakelijk naar het ziekenhuis vervoeren.

18: Brandweer. “Les Pompiers”. Dit nummer kun je bellen in geval van brand maar ook bij ongelukken.

Huis kopen of verkopen in frankrijk

Huren en Verhuren

Je franse huis verhuren is een aantrekkelijk idee. Toeristische verhuur is gebonden aan een aantal regels, en valt onder de franse belastingen.

Huurcontracten van een jaar of langer kan ook een optie zijn. Maar net als in nederland valt de huurder onder de huursbescherming. Het is dus ook in Frankrijk erg lastig om bij wanbetaling of wangedrag huurders uit te zetten.

Ik heb eens 2 weken zitten puzzelen, telefoneren, vertalen, corrigeren, nog meer puzzelen, weer telefoneren, opnieuw corrigeren om een dossier in de goede vorm te krijgen voor de rechtbank. Het ging hier om wangedrag jegens de eigenaar die op hetzelfde terrein woonde. Geluidsoverlast, privacyschending, smaad, bedreigingen, beschadiging van eigendom, achterstallige huur, het hield niet op. Maar allemaal erg moeilijk te bewijzen.

De rechter heeft uiteindelijk uitspraak gedaan in het voordeel van de verhuurder, met name omdat de huurachterstand erg groot was.

Reviews